В ООН підтримують висновки Венеціанської комісії щодо мовного закону України

В ООН підтримують висновки Венеціанської комісії щодо мовного закону України

Висновки Венеціанської комісії Ради Європи, що стосуються прав мовних меншин в Україні, підтверджують стурбованість, яку раніше висловлювало Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Про це заявив офіційний представник управління Руперт Колвілл. “Опубліковане думку Венеціанської комісії підтверджує стурбованість, яку ми раніше висловлювали”, – сказав він.

“Легітимна мета уряду по зміцненню і просуванню української мови повинна бути збалансована з необхідністю підтримки прав національних меншин, які мають відношення до мови”, – підкреслив Колвілл. Він нагадав, що і Венеціанська комісія, і управління ООН раніше “висловлювали також занепокоєння з приводу різного ставлення до офіційних мов Євросоюзу і мов меншин”.

Верховна рада 25 квітня поточного року прийняла законопроект “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, 15 травня його підписав президент країни. Закон зобов’язує громадян країни використовувати українську мову в усіх сферах суспільного життя. За його порушення передбачені грошові штрафи.

Венеціанська комісія 6 грудня рекомендувала Україні відкласти вступ в силу цього закону до підготовки закону про нацменшини. У документі комісії наголошено на важливості того, “щоб мовне питання не стане джерелом міжетнічної напруженості в Україні”.

Поділитись