В містах України хочуть обмежити висотність будівель

В містах України хочуть обмежити висотність будівель

З 1 вересня минулого року в Україні набули чинності нові державні будівельні норми “Планування і забудова територій”, які, зокрема, вперше ввели норму щодо обмеження висотності будівель у населених пунктах України — так звані “блакитні лінії”. Вони регулюють силует і висотність забудови та сприяють збереженню гармонійного вигляду населених пунктів.

Тому українські міста повинні вже змінювати свої генеральні плани та вводити новий розділ, присвячений “блакитним лініям”, де буде чітко прописано яка максимальна висотність забудови має бути. На цьому наголосив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе у інтерв’ю виданню “РБК-Україна”.

“Багато проектів було узгоджено до прийняття нових будівельних норм і вони почали будуватися раніше. Тому тільки зараз ми почнемо спостерігати перші результати цих змін, як будуються нові об’єкти за новими нормами. Наприклад, ми ввели нові ДБН щодо планування і забудови територій. З’явилося таке поняття, як “блакитна лінія” — обмеження висотності в населених пунктах. І українські міста вже повинні змінювати генеральні плани і вводити новий розділ з “блакитними лініями”, — сказав він.

Парцхаладзе зауважив, що, на жаль, не всі органи місцевої влади зацікавлені це робити швидко. “Нам вони прямо не підпорядковуються. Ми можемо регулювати їх роботу тільки нормами і правилами. Але питання, чи виконують вони їх. Поки не бачимо результатів по оновленню генеральних планів з урахуванням нових норм”, — додав заступник Міністра.

Він розповів, що в рамках закону про децентралізацію на місця було делеговано багато повноважень та доходів. Тому виконання державних будівельних норм також повинно бути на постійному контролі місцевої влади. “Якщо чотири роки тому доходи всіх місцевих бюджетів були близько 50-60 млрд гривень, то сьогодні це вже близько 300 млрд гривень. Їм передані колосальні ресурси і можливості. І вони мають їх використовувати”, — підкреслив він.

Джерело: minregion

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись