В Ізраїлі обмежили використання готівкових шекелів

В Ізраїлі обмежили використання готівкових шекелів

Влада Ізраїлю вкотре скорочує використання в країні готівки – з 1 серпня суми, які можна використати для розрахунків за товари та послуги знизяться майже вдвічі.

При цьому нововведення торкнуться як бізнесу, так і громадян.

Згідно з новими вимогами, заплатити готівкою за товари на користь бізнесу, наприклад, за покупки в магазинах електроніки або побутової техніки, а також за послуги (при оплаті компанії-підряднику за ремонт житла та ін.) можна буде лише 6000 шекелів).

Раніше закон дозволяв проводити такі операції на суму 11 000 шекелів і, на думку експертів, для деяких видів бізнесу нововведення може стати критичним.

При розрахунках між собою громадянам Ізраїлю дозволено використовувати готівку до 15 тисяч шекелів. Обмеження діють і гроші, що надаються в борг.

Нові правила покликані скоротити кількість тіньових угод, що йдуть в обхід бюджету, зробити ухилення від сплати податків та відмивання коштів ще більш проблематичним, повідомляє JP.

Вперше подібні обмеження були прийняті в Ізраїлі близько двох років тому, а в 2021 році правила посилили, тепер влада вирішила закрутити гайки ще сильніше.

Для оплати значніших сум, ніж передбачено законом, громадянам доведеться скористатися банківськими картками чи переказами. Крім того, податкова уважно стежитиме за спробами дроблення оплати за угодами – це вважається неприпустимим.

Виняток становлять угоди з купівлі-продажу автомобіля – тут зберігається стеля у 50 тисяч шекелів, а також при оплаті товарів та послуг мешканцям Гази.

Поділитись