В Іраку представили проект, який може скласти конкуренцію Суецькому каналу

В Іраку представили проект, який може скласти конкуренцію Суецькому каналу

Влада Іраку оголосила в суботу про запуск проекту «Шлях розвитку» – транспортно-логістичної системи, що включає залізничні колії та автостради, що зв’яже багаті на нафту південні регіони близькосхідної країни із середземноморським узбережжям Туреччини та значно полегшить обмін товарами між Азією та державами Європи.

Йшлося про це на конференції, що відкрилася в Багдаді, за участю делегацій з Бахрейну, з Йорданії, Ірану, Катару, Кувейту, Об’єднаних Арабських Еміратів, Оману, Саудівської Аравії, Сирії та Туреччини.

«Шлях розвитку» є потужним стимулом для пожвавлення всієї іракської економіки та багатообіцяючою можливістю для сусідніх з Іраком держав”, – зазначив на відкритті форуму іракський прем’єр-міністр Мухаммед ас-Судані, слова якого наводить телеканал Alsumaria.

Він зазначив, що проект спрямований на створення в Іраку транспортно-логістичного хаба, який дозволить країнам регіону стати експортерами продукції сучасної промисловості.

Згідно з планами основні транспортні магістралі будуть прив’язані до великого порту Фао на березі Перської затоки. У рамках «Шляху розвитку» належить модернізувати та побудувати понад 1,2 тис. км залізниць, пов’язаних зі швидкісними автомагістралями, які зв’яжуть Ірак із сусідніми державами. Вартість проекту оцінюється приблизно в $17 млрд. Влада республіки припускає, що значна частина інвестицій надійде від арабських країн, зокрема монархій Перської затоки.

Як повідомив представник іракського уряду, початок практичного здійснення проекту намічено на початок наступного року. У разі виконання планових показників «Шлях розвитку» може бути завершено вже 2029 року. Аналітики переконані, що проект при його переході в стадію реальної експлуатації дозволить значно скоротити час доставки вантажів з Азії до Європи і назад, а також може скласти серйозну конкуренцію єгипетському Суецькому каналу, який поки що є основним транспортним коридором між цими частинами світу.

Поділитись