В ЄС назвали умови для допомоги Санду

В ЄС назвали умови для допомоги Санду

Євросоюз готовий підтримати обраного президента Молдови Майю Санду, якщо вона здійснить озвучені під час виборчої кампанії плани – почне боротьбу з корупцією на законодавчому рівні, заявило джерело в структурах ЄС.

«У Санду буде наша підтримка, якщо їй вдасться втілити в дії, рішення і законодавство то, що вона говорила під час виборчої кампанії», – зазначає джерело Deutsche Welle.

Він додав, що мова йде про боротьбу з корупцією, адже це «одна з величезних проблем» в Молдові. Вітаючи Санду з перемогою, керівники Євроради Шарль Мішель і Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен підкреслювали, що результат виборів це вибір громадян Молдавії на користь боротьби з корупцією та верховенства права.

У свою чергу голова делегації Європарламенту по асоціації з Молдовою Зігфрід Мурешан з Румунії заявив, що обрання проєвропейського кандидата – це сигнал народу Молдавії Євросоюзу, на який необхідно відреагувати.
Він виступив за інтенсивний діалог, в якому Санду зможе повідомити ЄС «найнагальніші потреби Молдавії».

«Я виступаю за тісну співпрацю в реформі судової системи, в сферах економіки і торгівлі і насамперед у протидії пандемії», – заявив він.

Раніше Конституційний суд Молдови підтвердив результати виборів президента республіки, визнавши перемогу Майї Санду.
3 грудня парламент Молдови схвалив у першому читанні закон про функціонування мов в країні, зокрема за російським буде закріплений статус мови міжнаціонального спілкування. Санду заявила, що це було зроблено, щоб розколоти суспільство. Крім того, парламент підтримав обмеження влади президента. Санду звинуватила Додона в спробі «узурпувати владу».
Євросоюз засудив прийняття парламентом Молдови законопроектів про обмеження повноважень президента і закріпленні за російською мовою статусу мови міжнаціонального спілкування.

Поділитись