В Алеппо відновили унікальні баштовий годинник

В Алеппо відновили унікальні баштовий годинник

У Сирії відновили механізм старовинного годинника на вежі Баб аль-Фарадж, яка була побудована архітектором Шарлем Шартьє в 1899 році.


Вежа вважається однією з найбільш впізнаваних пам’яток Алеппо. Інженери відремонтували механізм годинника, деталі для яких виготовили на англійській мануфактурі. Схожі механізми є в Санкт-Петербурзі, а в Алеппо годинник привезли за часів Османської імперії.

«Усередині башти ми знайшли безліч деталей механізму цього годинника. Ми або зробили точно такі ж за кресленнями, або ремонтували ті, що є. Але перш ніж почати роботу, нам спочатку довелося відмивати вежу від бруду. Ми використовували мобільний мийку високого тиску», – розповів інженер Тариф Аттора у четвер, 1 квітня.

Фахівці працювали над відновленням вежі протягом декількох років. Були замінені пошкоджені камені, а біля підніжжя вежі знайшли залишки водопроводу римських часів, який залишили недоторканим. Його закрили міцним склом, щоб туристи в майбутньому змогли розглянути конструкцію античних інженерів.

На сьогоднішній день вежа замкнені від сторонніх, за нею закріплений штат доглядачів. Дзвін годинника лунає раз на годину, його чутно далеко за межами площі.

Поділитись