Усі банки Туреччини припинили обслуговування карток «Мир»

Усі банки Туреччини припинили обслуговування карток «Мир»

Державні банки Туреччини слідом за приватними призупинили обслуговування російських платіжних карток «Мир», повідомляє NTV.

Рішення було ухвалено після попередження, яке виніс банкам Мінфін США. 16 вересня Управління з контролю за іноземними активами оголосило, що «Мир» може використовуватися для транзакцій за участю підсанкційних осіб, а тому структури, які розширюють її використання за межами Росії, можуть стати об’єктом санкцій.

Через три дні від «Міру» відмовилися найбільший приватний банк Туреччини Iş bankası, а також Denizbank, який підключився до системи менше чотирьох місяців тому.

У вівторок, 27 вересня, обслуговування карток припинили всі три державні банки, підключені до системи. Це Ziraat Bank, Halkbank та Vakıfbank.

Проблеми з «Мир», який був запущений у 2015 році і налічує 134 мільйони карток, виникли в Казахстані, де із системи вийшов найбільший банк «Халик», а також у В’єтнамі, де від російських карток відмовився банк BIDV.

З посиланням на «технічні неполадки» 23 вересня «Мир» перестав обслуговувати узбецький процесінговий центр Uzcard, а наступного дня – «Душанбе Сіті Банк», один із найбільших у Таджикистані.

США та ЄС надіслали сигнал партнерам системи за кордоном: вони можуть бути відрізані від міжнародної фінансової системи, а оскільки їм важлива робота з іноземною валютою, ризики відключення від міжнародних розрахунків для них надто великі.

Поділитись