Уряд заборонив держслужбовцям використовувати слово «дефолт»

Уряд заборонив держслужбовцям використовувати слово «дефолт»

Міністерство фінансів України опублікувало список слів, які тепер не можна буде вживати чиновникам публічно в розмовах про держборг. Про це повідомило агентство «Українські новини».

“Не використовуйте заборонені слова в публічних комунікаціях на тему державного боргу: дефолт, технічних дефолт, реструктуризація, репрофайлінг (крім випадків, коли це стосується цінних паперів, що перебувають у власності НБУ), критичний рівень резервів і Єдиного казначейського рахунку, проблеми з ліквідністю, рецесія, занепад економіки, скасування націоналізації Приватбанку, компроміс з колишніми власниками Приватбанку та інші”, – зазначено в офіційних рекомендаціях.

У документі також говориться про заборону публічно давати оцінки і прогнози по державний борг, суверенні єврооблігації і деяких інших питань всім громадянам, які не уповноважені коментувати ці теми.

При цьому в обговореннях дозволено використовувати тільки офіційну інформацію, яка опублікована в офіційних джерелах. Також відомство забороняє рекомендувати кому-небудь покупку державних цінних паперів і давати прогнози по їх вартості.

Порушення цих правил може мати такі наслідки як «розпродаж інвесторами боргових цінних паперів, випущених Україною, істотне збільшення вартості залучення фінансових ресурсів до держбюджету України і погіршення суверенного кредитного рейтингу України».

Поділитись