Уряд Сербії ухвалив закон про виплату 2500 євро за першу дитину

Уряд Сербії ухвалив закон про виплату 2500 євро за першу дитину

Уряд Сербії ухвалив закон про виплату €2,5 тис. за народження першої дитини.

Про це у четвер повідомила прес-служба кабінету міністрів країни.

У повідомленні йдеться, що згідно із затвердженим на засіданні уряду доповненням до Закону про фінансову підтримку сімей з дітьми виплата на першу дитину збільшиться зі 100 тис. динарів до 300 тис. динарів (з €850 до €2,5 тис.). Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Крім того, молоді батьки зможуть скористатися правом на державну допомогу при покупці готового житла чи житла на етапі будівництва. Цим правом зможе скористатися мати дитини, народженої не раніше 1 січня 2022 року, за умови, що вона є громадянкою Сербії та вперше набуває сімейного житлового будинку або квартири на території Сербії. У повідомленні також наголошується, що батько дитини матиме право на всі ці виплати лише у разі смерті матері малюка.

Раніше президент Сербії Александар Вучич заявив, що сума виплат як від держави, так і від муніципалітетів складе близько €4 тис. Відповідно до чинного закону за другу дитину в Сербії виплачується 10 тис. динарів (€85) на місяць протягом двох років, за третю дитини – по 12 тис. динарів (€102) протягом 10 років, а за четверту дитину – 10 років по 18 тис. динарів (€153). Виплати на народження другого, третього та наступних дітей також будуть серйозно збільшені після 1 січня 2022 року.

Низьку народжуваність у Сербії влада останніми роками намагається подолати за допомогою впровадження різноманітних програм та виплат від держави. Проте ситуація продовжує погіршуватися, вчені пояснюють цю тенденцію економічними обставинами, високим рівнем безробіття, який, за даними Євростату, досягає у Сербії 47% у віковій категорії від 15 до 24 років. Ще однією причиною низької народжуваності в країні є тенденція відстрочки народження дітей, що укорінилася з кінця минулого століття, до набуття молодими людьми достатку і досягнення кар’єрного зростання. В результаті молоді серби вважають за краще одружуватися після 30 років.

Поділитись