Уряд розкрив план по введенню “формули Штайнмайєра” в законодавство України

Уряд розкрив план по введенню “формули Штайнмайєра” в законодавство України

“Формула Штайнмайєра” може стати частиною закону про особливий статус Донбасу. Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив в інтерв’ю УНІАН.

За словами Пристайка, в нинішній редакції закону вона відсутня, так як до 31 грудня, коли закінчується термін його дії, влада не встигне внести необхідні зміни.

Пристайко зазначив, що “формула Штайнмайєра” узгоджена українською владою, питання лише в конкретній імплементації її в законодавство. “Ми готові зробити цей крок, ввівши її в українське законодавство, і, швидше за все, це буде інтегровано в закон про особливий статус”, – сказав він.

«Формула Штайнмайєра» – це документ, який визначає механізм закріплення за Донбасом особливого статусу, а також можливої ​​амністії і проведення виборів на непідконтрольних Києву територіях. Надання особливого статусу самопроголошених Донецької і Луганської народним республікам (ДНР і ЛНР) на постійній основі прописано в пункті номер 11 мінських угод і, згідно з протоколом, має здійснюватися після виведення озброєння із зони конфлікту, відновлення соціально-економічних зв’язків регіону з рештою території України і обміну полоненими. Особливий статус передбачає культурно-мовну автономію, амністію і розширені повноваження для представників місцевого самоврядування.

Чинний в Україні закон про особливий статус Донбасу був прийнятий в жовтні 2014 року. Він передбачає тимчасове запровадження особливого порядку місцевого самоврядування і прописує порядок проведення виборів.

Поділитись