Уряд РФ згортає будівництво доріг через дірку в бюджеті

Уряд РФ згортає будівництво доріг через дірку в бюджеті

Уряд Росії вирішив відмовитися від фінансування великих дорожніх будівництв, щоб заощадити гроші в бюджеті, третина якого має піти на оплату війни та силових структур.

З нового 5-річного плану Мінтрансу було виключено нові будівельні проекти в регіонах, за винятком поодиноких об’єктів у великих містах.

Зокрема, «під ніж» потрапив проект обходу Оріхово-Зуєво в Московській області: якщо початкового старту будівництва планували на 2025 рік, то тепер йдеться лише про проектування з 2026 року зі скороченням фінансування майже в 14 разів – з 20,5 до 1 500000000 рублів.

Аналогічна доля спіткала південний обхід Краснодара: будівництво відклали, а асигнування урізали в 19 разів – з 28,9 до 1,5 млрд рублів.

Підвисла в повітрі доля другої кільцевої дороги навколо Санкт-Петербурга (КАД-2), траси «Меридіан» та Південно-Західної хорди (Єкатеринбург-Самара-Краснодар), а роботи з покращення основних магістралей столичного регіону виключені із плану зовсім.

П’ятирічний план було змінено з урахуванням розподілу об’єктів на підставі ухваленого закону про бюджет, пояснили у Мінтрансі.

Згідно з документом, витрати на будівництво та реконструкцію федеральних автошляхів скорочені в 2,5 рази – з 449 до 174 млрд рублів.

Трансферти регіонам із Федерального дорожнього фонду зрізані на 14% – з 375 до 324 млрд рублів. Сукупні витрати на держпрограмі розвиток транспортної системи зменшено на 26% – з 1,653 до 1,229 трлн рублів.

Поділитись