Уряд РФ почав готуватися до нових санкцій з п’яти напрямків

Уряд РФ почав готуватися до нових санкцій з п’яти напрямків

Уряд почав готуватися до посилення тиску санкцій на Росію.

Сценарії можливих нових санкцій, які обговорюють чиновники, включають заборони на в’їзд росіян до інших країн, розширення заборон на ввезення техніки та санкції проти російської енергетики.

Російський уряд очікує на посилення санкційного тиску на країну з боку Заходу. Сценарії нових обмежень обговорювалися на стратегічній сесії в кабміні під керівництвом прем’єра Михайла Мішустіна.

Представник Мінекономрозвитку підтвердив, що на підсумковій сесії «обговорювалися як ризики, що вже існують, так і ще не реалізувалися, пов’язані з санкціями, у тому числі згадані в запиті». Вони були сформовані під час обговорень із галузевими відомствами, пояснив він. Влада заздалегідь оцінює ризики, щоб зреагувати на санкції проактивно і мінімізувати їх ефект.

Загалом у матеріалах до наради зазначено п’ять основних напрямів для можливих санкцій:

обмеження міжнародної мобільності росіян (під цим мається на увазі не лише туризм, а й утруднення для бізнесу, науки та освіти, гуманітарних обмінів, пояснив виданню один із близьких до кабміну джерел);

розширення переліку «недружніх» країн (західні країни можуть спробувати втягнути у периметр прямих санкцій найбільших азіатських торгових партнерів, а також членів Євразійського економічного союзу, пояснило джерело);

посилення вторинних санкцій, постраждають компанії, які продовжують працювати з Росією;

розширення списку підсанкційних компаній та заборонених до постачання до Росії товарів і технологій (зараз у ЄС діє заборона на експорт до країни деяких типів машин, транспорту та обладнання, у США — на постачання американських технологій для оборонної, аерокосмічної та суднобудівної галузей);

додаткові обмеження на експорт енергоносіїв (за оцінкою уряду, це може знизити доходи бюджету та вплинути на російське виробництво за ширшим переліком галузей, пояснив газеті федеральний чиновник).

Значне посилення санкцій може розпочатися в першому кварталі наступного року, коли стануть зрозумілими наслідки нафтового ембарго та підсумки опалювального сезону в Європі.

Поділитись