Український міністр Степанов полетів до Індії домовлятися про вакцину

Український міністр Степанов полетів до Індії домовлятися про вакцину

Глава українського МОЗ Максим Степанов відправився в Індію на переговори про постачання COVID-вакцини в Україну.

Це жест відчаю на фоні відмови Європи і США хоч якось допомогти Києву з закупівлею препаратів від Pfizer і AstraZeneca, а також помсти Китаю за санкції. Нагадаємо, китайська SinoVac так і не прийшла, і обіцяна вакцинація в країні, де переміг майдану так і не почалася 15 лютого, як повинна була.

«Готуємося до переговорів з найбільшим виробником вакцин в світі – Serum Institute of India. На жаль, пандемія буде світовою проблемою кількох наступних років. Розуміємо, що контрактувати додаткові обсяги необхідно вже зараз», – пише він, публікуючи фото з літака.

Він стверджує, що основне завдання поїздки – досягти прямих домовленостей на поставку додаткових обсягів вакцин Oxford / AstraZeneca і NovaVax в 2021-2022 роках безпосередньо з індійським виробником.

Відкрито писати про те, що він їде випрошувати хоч якусь вакцину, не можна, тому доводиться ховати ці смисли за офіційними фразами, а громадянам пояснювати, що зі щеплення кампанія відкладена через «бюрократичних процедур в COVAX».

Для України питання з вакцинами саме з Індії вкрай болюче: 10 років тому, коли міністром охорони здоров’я була ставлениця Януковича донецький лікар Раїса Богатирьова, з Індії були налагоджені поставки вакцин сумнівної якості (зокрема АКДС проти коклюшу, дифтерії і правця), які стали причиною ряду дитячих смертей.

Поділитись