Українські полярники відзначили “Середину зими”. Фото

Українські полярники відзначили “Середину зими”. Фото

Українські полярники зі станції “Академік Вернадський” разом із дослідниками Антарктиди з усього світу відзначили Мідвінтер або “Середину зими”. Це свято найдовшої полярної ночі, яке у непростих умовах роботи допомагає науковцям підняти бойовий дух, “похрестити новачків” і посилити спільноту. Саме свято припадає на 21 червня, однак, у зв’язку з різницею у часі, в Україні це ніч з 21-го на 22-ге червня.

Про це йдеться на сторінці Міністерства освіти і науки України у Facebook.

“Традиційно на станції “Академік Вернадський” у цей день відбувається “хрещення” у крижаній воді. Після цього кожен новачок отримує право називатись справжнім полярником. Температура води у цей період складає майже -1,5 ⁰С (чим солоніша вода, тим нижче температура її замерзання). Незмінними для наших дослідників у цей день є й спортивні змагання. Загалом йдеться про турніри з шахів, дартсу, більярду, настільного тенісу, армреслінгу, перетягування канатів, підтягування на перекладині тощо. Такий відпочинок на свята – важлива складова дозвілля полярників. Це допомагає знизити психологічну напругу та підняти дух дослідників під час їхньої роботи у складних погодних умовах”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у цей день навіть ті полярники, що не перебувають на крижаному континенті, вітають одне одного та своїх колег. Слова підтримки дослідникам надсилають також урядові та неурядові організації з усього світу.

Поділитись