Українські морські безпілотники брали участь в атаках на порт у Севастополі

Українські морські безпілотники брали участь в атаках на порт у Севастополі

Джерела в українських оборонних відомствах підтвердили CNN, що морські безпілотники брали участь принаймні у двох недавніх атаках: на Керченський міст у липні та на порт Севастополь у Криму у жовтні минулого року.

«Міст атакували за допомогою надводних дронів. Підійти до мосту було складно, але зрештою це вдалося», — розповіло журналістам джерело в СБУ. Це була спільна операція ВМС і Служби безпеки України.

Використання цих дронів змушує росіян відходити далі в Чорне море, за 300-600 км від узбережжя, що ускладнює завдання ракетних ударів по Україні та дозволяє захистити портові міста, такі як Одеса.

“«Я думаю, що мине п’ять-десять років чи навіть більше, перш ніж росіяни зможуть ефективно протистояти цьому типу озброєння. Їхнє обладнання — це ХХ століття, наше — ХХІ-е», — розповів один із розробників дрона.

Роботу над ними розпочали тільки після початку повномасштабної війни, Україні потрібно було щось протипоставити російським можливостям на морі.

«Нам треба було розробити щось своє, оскільки свого виробництва ми не мали. Ці безпілотники — повністю українського виробництва. Вони спроектовані та випробувані тут. Ми самі виробляємо корпуси, електроніку та програмне забезпечення. Понад 50% виробництва перебуває в Україні», — розповів розробник.

Поділитись