Українські хлібопекарі зазнають збитків через зростання вартості газу

Українські хлібопекарі зазнають збитків через зростання вартості газу

Українські хлібопекарі зазнають збитків через вартість газу, що піднялася.

Про це у суботу, 18 грудня, повідомляє «Економічна правда».

За даними, які має у своєму розпорядженні видання, асоціації хлібопекарської галузі звернулися до президента України Володимира Зеленського і кабміну з проханням забезпечити «пільговий» газ для стабільності виробництва. Зазначається, що загалом в асоціаціях налічується понад 85 підприємств галузі.

Виробники заявили, що зростання ціни на газ, сировину та інші витрати призводять до збитків у діяльності хлібопекарських підприємств. Так, за рік ціни на газ для бізнесу зросли майже удесятеро — у січневому контракті вартість досягла 52 тис. гривень за 1 тис. кубів.

За словами співвласника HD-group Сергія Чекальського, за таких контрактів частина ринку вже працює «в нуль» або взагалі зазнає збитків. Він також додав, що у січні, коли витрати на газ досягнуть понад 50 грн/куб, деяким підприємствам може не вистачити доходів, аби покрити зарплати працівникам. Водночас неможливо підняти ціни на продукцію підприємства, оскільки вони зафіксовані контрактами з рітейлерами на певний час, пояснює підприємець.

«Такий стан речей найближчим часом невідворотно спровокує перебої у виробництві хліба та його постачаннях до торгових закладів, неминуче виникнення соціальної напруги у суспільстві та інші негативні наслідки економічного та соціального характеру», — йдеться у листі до уряду та президента країни, який є у розпорядженні “Економічної правди”.

У зв’язку з цим, як повідомляє видання, представники галузі просять уряд втрутитися у ситуацію та виділити хлібопекарським підприємствам частину пільгового газу (10–12 млн кубів на місяць) або надавати цільову фінансову допомогу.

2 листопада колишній міністр закордонних справ країни Павло Клімкін повідомив, що зима буде вкрай складною для України. Він зазначив, що за поточних цін на енергоресурси країна не зможе пережити ще один опалювальний сезон.

Поділитись