Українська церква стане самостійною

Українська церква стане самостійною

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію — статус помісної церкви як самокерованої, незалежної частини Вселенської православної церкви.

Зустріч відбулася в турецькому Стамбулі 31 серпня. Розмова патріархів тривала 2,5 год. у резиденції Варфоломія.

Після неї до журналістів вийшов митрополит Константинопольської церкви 59-річний Еммануїл, який був перекладачем Варфоломія:

— Головне питання, яке обговорювали, — ситуація в Україні. Розкол там триває понад 25 років. Вселенський патріархат прийняв рішення використовувати всі шляхи, аби вирішити питання надання автокефалії Українській православній церкві. Рішення ухвалили у квітні. І ми реалізуємо його. Про це повідомили патріарху Кирилові.

“Після переговорів усі представники Московського патріархату були знервовані й напружені. Очікувалося, що залишаться на обід, але вони одразу поїхали. Підсумок переговорів дає підстави для стриманого оптимізму для України. Однак не слід забувати, що диявол ховається в деталях, — пише у “Фейсбуку” секретар Священного синоду Української православної церкви Київського патріархату єпископ Євстратій Зоря, 40 років. — Московський патріарх пропонував провести міжнародну конференцію з питання української автокефалії. Сторони мали б викласти свої аргументи й історичні документи. Цю пропозицію можна взяти на озброєння. Але після проголошення томосу (указу про статус помісної церкви. — ГПУ), щоб спонукати Московський патріархат визнати автокефалію”.

Із 1 по 3 вересня відбувся Архієрейський собор Константинопольської церкви. Його головною темою теж було надання УПЦ автокефалії.

Вселенський патріарх Варфоломій сказав, що Москва впродовж багатьох століть розпоряджалася Українською православною церквою без відома Константинополя. Перерахував приклади московського самоуправства щодо київської митрополії від ХV ст.

Також на соборі обговорювали, наскільки Константинопольська церква уповноважена без згоди інших церков надавати автономію й автокефалію українській. Відповідь, що ухвалили єпископи за результатами обговорення — ствердна. Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких узгоджень. Це може статися під час наступного синоду — від 9 по 11 жовтня.

Об’єднання всіх українських церков у лоні помісної — тривалий процес. Держава має створити законодавчі умови, щоб полегшити його, пише gazeta.ua.

Поділитись