Україні запропонували спосіб виходу з фінансової пастки

Україні запропонували спосіб виходу з фінансової пастки

Україна потрапила у фінансову пастку західних інвесторів. Проте країна ще може позбутися цієї залежності.

Так вважає директор аналітичного департаменту компанії «Альпарі» Олександр Разуваєв, повідомив «Політексперт». Міжнародний валютний фонд (МВФ) обговорює з Україною нову програму фінансування stand-by на п’ять мільярдів доларів. Для України все не так погано, якщо розглядати її макроекономіку, сказав експерт. Поки що МВФ відповідає за питання суверенного дефолту.

«Я вважаю, що буде проміжний варіант. Україна отримає кредити в розмірі такої суми, щоб рефінансувати борг і щоб не було суверенного дефолту», – заявив незалежний аналітик. За його словами, МВФ завжди надходив таким чином по відношенню до країн, що підтримують політику США.

Обстановка в ряді пострадянських країн зараз навіть гірше, ніж на Україні, додав Разуваєв. Багато в чому доля України залежить від рішення європейських інвесторів. За даними 2018 року, на модернізацію економіки буде потрібно більше 20 мільярдів доларів на рік.

Однак поки що Євросоюз обіцяє фінансову підтримку тільки на словах. А значить, Києву потрібно придумати глобальне конкурентна перевага для вирішення проблеми фінансової залежності. «Якби Україна поміняла свою газотранспортну систему на видобуток в Росії, то завжди був би дешевий газ», – пояснив аналітик.

Поділитись