Україні потрібно більше боєприпасів, і швидко, – Financial Times

Україні потрібно більше боєприпасів, і швидко, – Financial Times

Україні потрібно більше боєприпасів, і швидко, – повідомляє Financial Times.

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, був близький до того, щоб визнати вчора те, що західні союзники Києва давно бояться почути: оскільки Україна продовжує боротьбу з вторгненням Росії, запаси озброєння досягли критичних точок.

«Поточний рівень споживання боєприпасів вищий, більший, ніж нинішній рівень виробництва. Це факт», – сказав він.

«Так, у нас є виклик. Так, у нас проблема. Але проблеми є для того, щоб їх вирішувати», – Столтенберг.

Україна випускає близько 5000 артилерійських снарядів на день, тобто приблизно стільки, скільки маленька європейська країна купує за рік у мирний час. Росія випускає близько 20 000 снарядів на день, приблизно стільки, скільки європейські заводи можуть виробляти за місяць.

Попередження Столтенберга є найбільш жорстоко чесною оцінкою стану західного оборонного виробництва з початку повномасштабної війни майже рік тому. Те, що він зробив це зараз, говорить про гостру напругу, яка відчувається як на складах української армії, так і на виробничих лініях західних оборонних заводів.

Це також гучний заклик до 30 держав-членів НАТО та близько 20 інших, які сьогодні зберуться в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі, щоб запропонувати відповіді.

Один з них – підписати довгострокові контракти з виробниками зброї, які потім могли б впевнено інвестувати в виробничі потужності із гарантією збуту. Інший — об’єднання ресурсів між союзниками, що створить затримки для експорту. Третій – забезпечення поставок із неєвропейських держав, запаси яких менш виснажені.

«Оборонна промисловість переживає напругу, тому ми повинні працювати разом і рука об руку з промисловістю, щоб збільшити виробництво», — Джуліанна Сміт, посол США в НАТО.

Столтенберг сказав, що він впевнений у вирішенні проблеми.

Поділитись