Україна вибрала європейські квоти на 7 груп продуктів

Україна вибрала європейські квоти на 7 груп продуктів

Експортні поставки української агропромислової продукції до ЄС за 7 місяців 2021 р. збільшилися на 10% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року до $3,7 млрд.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, Україна, станом на 1 серпня, повністю використала квоти на безмитний експорт агропродовольчої продукції до ЄС за 7 групами товарів: мед, крупи і борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний сік, м«ясо птиці (обсяг за 3 квартали) та яйця (обсяг за 3 квартали).

«Порівняно з аналогічним періодом минулого року була не використана квота по 2 групам товару: цукор та кукурудза. Квота на цукор була не використана через виникнення дефіциту на українському ринку, а на кукурудзу — через значний попит з боку Китаю та перенаправлення обсягів по даному каналу реалізації», — пояснюють експерти.

Потенційно до кінця року ще можуть закритись квоти по обробленій продукції із зернових (наразі використано 99%), крохмалю (78%) та кукурудзі (74%).

«За даними щомісячного звіту Моніторингу агропродовольчої торгівлі в ЄС, в 2020 році Україна стала четвертим найбільшим постачальником агропродовольчої продукції до Союзу, поступаючись лише Великобританії, Бразилії та США», — говориться в повідомленні.

Поділитись