Україна та Росія можуть за кілька місяців піти на мирні переговори – NYT

Україна та Росія можуть за кілька місяців піти на мирні переговори – NYT

«Корейський сценарій». Україна та Росія можуть за кілька місяців піти на мирні переговори та зупинку війни по лінії фронту.

Про це пише The New York Times.

«В адміністрації Байдена зростає відчуття, що наступні кілька місяців можуть виявитися вирішальними, оскільки в якийсь момент обидві сторони можуть, нарешті, перейти до перемир’я шляхом переговорів, подібного до того, що поклало край активним бойовим діям у Кореї 1953 року», – йдеться у статті.

На думку чиновників Білого дому, новий наступ РФ у Харківській області «змінює траєкторію війни в Україні».

З одного боку американські чиновники вважають, що багато поточних територіальних втрат Україна зможе відбити – після того, як почне надходити американська допомога, «швидше за все, десь у липні», а Україна відправить на фронт більше молодих солдатів.

З іншого – «вони не наважуються робити прогнози щодо того, де лінія фронту може перебувати навіть через кілька місяців, чи зможе Зеленський розпочати свій контрнаступ, що давно відкладається, наступного року».

Найбільше занепокоєння Вашингтона викликає те, що Росія замінює зброю, знищену за перші 27 місяців війни, і відновлює позиції: “Росія часто погано починає свої війни та добре закінчує їх”.

Крім цього, за даними видання, низка помічників Байдена стурбована тим, що Росія зробила уроки з конфлікту з приводу того, які технології показали себе добре, а які – погано, а також досягла технологічних успіхів у протидії американській зброї.

При цьому Байден, як і раніше, виступає проти ідеї Макрона з відправкою військ.

«Цей рік є вікном можливостей для Росії. Але якщо російські військові не зможуть перетворити ці переваги на бойові досягнення і набрати імпульс, існує велика ймовірність, що це вікно почне закриватися, коли ми вступимо в 2025 рік», – заявив Майкл Кофман, експерт по Росії з Фонду Карнегі за міжнародний світ у Вашингтоні.

Поділитись