Україна потребує дев’яти мільярдів доларів на місяць, щоб покрити дефіцит бюджету

Україна потребує дев’яти мільярдів доларів на місяць, щоб покрити дефіцит бюджету

Україна потребує дев’яти мільярдів доларів на місяць від західних країн, щоб покрити дефіцит бюджету, що майже вдвічі перевищує попередній запит, пише Financial Times.

“Ми намагатимемося вижити в будь-якому випадку, але без фінансової підтримки наших союзників зробити це буде не тільки складно, а й практично неможливо”, – наводить видання слова економічного радника президента Володимира Зеленського Олег Устенко.

Припинення експорту зерна та сталі позбавило Київ валютної виручки. Україна змушена спалювати свої валютні резерви прискореними темпами, оскільки центральний банк купує державні облігації, щоб заповнити дефіцит фінансування, йдеться у статті.

При цьому Мінфін США попередив, що екстрені заходи, такі як друкування грошей, що використовуються Києвом для підтримки державних фінансів, можуть згодом підірвати його здатність надавати критично важливі державні послуги, наголосивши на необхідності виконання союзниками зобов’язань щодо виділення десятків мільярдів доларів на гранти та дешеві кредити як можна швидше.

Раніше Єврокомісія повідомляла, що Україні буде виділено мільярд євро у вигляді довгострокових кредитів на сприятливих умовах. Тоді ж вона наголошувала, що як тільки Європейський парламент та Рада ЄС схвалять цю пропозицію та будуть підписані відповідні меморандум про взаєморозуміння та угоду про кредит з українською владою, вона швидко виділить країні ці кошти.

Поділитись