Україна попросила у США мільярди доларів на екстрену допомогу

Україна попросила у США мільярди доларів на екстрену допомогу

Україна попросила адміністрацію президента США Джо Байдена про екстрену економічну допомогу у розмірі щонайменше двох мільярдів доларів на місяць.

Про це повідомляє The Washington Post.

За даними WP, виступаючи у Вашингтоні на зустрічах з високопоставленими офіційними особами США, міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що країні потрібно не менше п’яти мільярдів доларів на місяць у вигляді міжнародної допомоги, з яких близько двох мільярдів надходили б зі США. Ці гроші планується спрямувати на покриття невідкладних витрат країни у квітні, травні та червні.

За словами Марченка, без цих грошей у країні посилиться гуманітарна криза. Україна шукає економічну підтримку, щоби продовжувати виплачувати пенсії, зарплати працівникам охорони здоров’я та освіти. Країна могла б надрукувати більше грошей, щоб покрити деякі з цих витрат, але це призвело б до стрибка інфляції.

Окрім цих грошей, у майбутньому Україна планує зробити додатковий довгостроковий запит на фінансову допомогу.

Міністр фінансів Джанет Йеллен заявила WP, що адміністрація президента США працює над надсиланням до Конгресу додаткового запиту щодо допомоги Україні. Вона відмовилася повідомити, про яку саме суму йдеться.

Чиновник Білого дому на умовах анонімності заявив WP, що адміністрації також доведеться попросити Конгрес ще один транш коштів на боротьбу з коронавірусом.

США вже надали Україні близько мільярда доларів економічної допомоги з кінця лютого.

Минулого тижня американська влада оголосила, що виділяє Україні 500 мільйонів доларів з попереднього пакету допомоги, схваленого Конгресом у березні, а президент Джо Байден повідомив про окремі транші військової допомоги.

Поділитись