Україна планує відмовитися від Будапештського меморандуму

Україна планує відмовитися від Будапештського меморандуму

Україна бажає замінити Будапештський меморандум на іншу міжнародну угоду, знову звинувачуючи Росію в порушенні угоди під час подій 2014 року.

Про це заявив Юрій Вітренко, заступник постійного представника країни при ООН.

За його словами, Україна планує прийняти міжнародну угоду, яка послужила б заміною Будапештським меморандумом. Уряд країни вважає, що це забезпечить надійні і прямі гарантії безпеки і миру, розповів Вітренко під час виступу на засіданні Першого комітету Генеральної Асамблеї з питань роззброєння.

Юрій Вітренко знову звинуватив Росію в порушенні меморандуму під час подій 2014 року. У Москві його позицію неодноразово спростовували.

Після розпаду Радянського Союзу Україна успадкувала третій за величиною після Росії та США ядерний арсенал. У 1994 році США, РФ, Україна і Великобританія підписали Будапештський меморандум. Договір наказував Україні ліквідувати ядерний арсенал, але гарантував Києву безпеку з боку США, Великобританії і Росії.

Раніше повідомлялося, що Павло Клімкін, екс-міністр закордонних справ України, спрогнозував в 2021 році Третю світову війну.

Поділитись