Україна підтримала план США та НАТО щодо деескалації у відносинах з РФ

Україна підтримала план США та НАТО щодо деескалації у відносинах з РФ

В Україні назвали правильним план НАТО та Сполучених Штатів щодо деескалації у відносинах із Москвою.

Про це 3 лютого повідомила газета El Pais із посиланням на слова глави МЗС України Дмитра Кулеби на прес-конференції напередодні.

За версією видання, Кулеба заявив, що Київ не заперечує проти направлених Росії відповідей на її пропозиції щодо гарантій безпеки.

Дипломат вважає, що країни Північної Америки та Європи здатні змусити Росію послабити свій вплив на Київ.

«В України та наших партнерів, включаючи США, немає жодних розбіжностей щодо оцінки ризиків нинішньої російської ескалації. Тональність наших послань може звучати по-різному, але реальна оцінка одна: все можливо, і ми маємо готуватися до кожного можливого сценарію. <…> Провал Заходу в Україні стане сигналом усьому світу про те, що Захід не в змозі захистити свої фундаментальні принципи і, отже, не в змозі захистити себе», — наводить видання заява Кулеби.

Журналісти нагадали, що, за версією українського міністра, постачання Заходом зброї дозволить зміцнити «дипломатичні зусилля» України.

Тим часом Кулеба заявив днем ​​раніше, що Київ готовий до діалогу з Москвою в будь-якому форматі для пошуку дипломатичного вирішення ситуації. Він наголошував, що Україна готова до конструктивних переговорів із Росією.

2 лютого El Pais опублікувало текст конфіденційної відповіді США та НАТО на пропозиції Росії щодо гарантій безпеки. У документах вказувалося, що Москва отримала від Брюсселя та Вашингтона два протоколи англійською мовою: відповідь альянсу на чотирьох сторінках та відповідь Сполучених Штатів на п’яти сторінках.

Того ж дня представник Держдепартаменту Нед Прайс підтвердив справжність публікації.

У документах уточнювалося, що США готові розпочати діалог про контроль над озброєннями у відповідь на виведення військ та миротворців із Криму, Придністров’я, Південної Осетії та Абхазії.

За даними видання, основна відмінність відповідей США та НАТО полягає у різних думках щодо принципу ОБСЄ щодо неподільності безпеки. Посилаючись на цей принцип, Росія заявила про ризики для своєї безпеки у разі вступу України до НАТО. США нібито вказали, що не поділяють цієї точки зору, але готові обговорити тлумачення цього принципу.

Поділитись