Україна опинилася під загрозою надання 50 млрд євро Євросоюзом

Україна опинилася під загрозою надання 50 млрд євро Євросоюзом

Financial Times пише про нову загрозу для надання Україні 50 млрд євро Євросоюзом.

Крім позиції Угорщини, країни-члени ЄС поки що не можуть домовитися про поповнення спільного бюджету, звідки планується виділити кошти на підтримку України, повідомляють джерела видання.

Досягнення компромісу ускладнюється перемогою вкрай правих на виборах у Нідерландах та нещодавнім рішенням суду Німеччини щодо обмеження запозичень уряду.

Німеччина та «інші держави» заявили, що не переводитимуть до ЄС жодних додаткових коштів, окрім тих, що необхідні Україні. Інші вимагають додаткових грошей для вирішення внутрішньополітичних проблем, таких як міграція.

50 млрд євро для України (17 млрд євро грантів та 33 млрд кредитів) було об’єднано із запитами на 15 млрд євро на міграцію, 10 млрд євро на інвестиції у «стратегічні технології» та майже 19 млрд євро на погашення відсотків за спільними позиками ЄС.

На останньому саміті лідерів ЄС у жовтні Шольц назвав розрахунки Єврокомісії «комічними», кажуть джерела.

«Нездатність схвалити довгострокове фінансування, окремий механізм на суму 20 мільярдів євро для закупівлі зброї і початок переговорів про вступ стануть ударом по Києву після провалу його літнього контрнаступу і стурбованості з приводу ослаблення підтримки Заходу», – пише FT.

Бюджетна угода буде «дуже, дуже складною», каже високопосадовець. Проте компроміс досі можливий.

Поділитись