Україна не зможе повністю відмовилися від російських товарів

Україна не зможе повністю відмовилися від російських товарів

В регіональних умовах Україна не може фізично закритися від російських товарів стіною. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Качка в інтерв’ю «РБК-Україна».

За його словами, якщо ситуація з безпекою погіршуватиметься, то київська влада посилить торгове ембарго “до певного рівня”. “Думаю, що до максимального рівня торгового ембарго з Росією ми вже дійшли. Це факт, з яким я живу, – торгівля все одно існуватиме”, – заявив Качка.

Український політик зазначив, що ні Росія, ні країни-учасниці Євразійського економічного союзу не можуть до кінця обходитися без української продукції. Качка додав, що попит залишається на дефіцитні товари, щодо яких раніше були зняті обмеження.

“Так сталося, наприклад, з колісними парами для вагонів. Росія намагалася обмежити цю позицію через антидемпінгове мито. Але Білорусія і Казахстан сказали, що це, може, і “добре” – обмежувати українців, але нам потрібно, щоб вагони їздили”, – пояснив політик.

Він заявив, що коли мова йде про державну безпеку, то говорити про повне ембарго можна. Однак наголосив, що як українське, так і російське суспільство не можуть “звести нездоланну торгову стіну”, оскільки торгівля все одно піде через треті країни.

У серпні Федеральна митна служба Росії опублікувала статистику, яка свідчить про зменшення обороту зовнішньої торгівлі між Росією і Україною за перше півріччя 2019 року на 2,13 відсотка. Скорочення відбулося за рахунок зниження українського експорту на 10,7 відсотка, до 2,421 мільярда доларів. Росія, навпаки, наростила поставки в Україну на 2,64 відсотка, до 4,526 мільярда доларів.

Поділитись