Україна допоможе Туреччині створити конкурента Су-57

Україна допоможе Туреччині створити конкурента Су-57

Україна і Туреччина прагнуть поглибити своє військово-технічне співробітництво, чому були присвячені переговори, що відбулися в кінці серпня в Анкарі, пише Defense News.

У червні глава Федеральної служби з військово-технічного співробітництва Росії Дмитро Шугай заявив, що винищувач Turkish Fighter X (TF-X) в разі свого створення і виходу на міжнародний ринок може стати конкурентом російського Су-57.

«Одним з основних недоліків турецької промисловості є відсутність технології виробництва двигунів. Наприклад, сама амбітна національна програма Туреччини – проектування, розробка і виробництво національного винищувача, що отримав назву TF-X, здається, застопорилася, оскільки аерокосмічним владі Туреччини ще належить знайти двигун для планованого літака», – запевняє видання.

Defense News зазначає, що українська сторона вже поставляє двигуни для турецьких ударно-розвідувальних дронів Bayraktar TB2. Видання пише, що в Анкарі віце-прем’єр-міністр України Олег Уруський провів переговори з главою держави Реджепом Ердоганом. За словами київського чиновника, в ході візиту українська сторона пропонувала турецької організувати спільне виробництво транспортних літаків Ан-178, а представники українських компаній «Івченко-Прогрес» і «Мотор Січ» проведуть переговори з турецькими оборонними компаніями.

У серпні в повітря вперше піднявся другий прототип турецького ударного безпілотника Akinci, оснащеного двома турбовальними двигунами АІ-450Т розробки «Івченко-Прогрес».

У липні агентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що Туреччина і Україна обговорюють питання спільної розробки і початку виробництва безпілотників Bayraktar TB2. Дані дрони, що знаходяться в розпорядженні Збройних сил України, вважаються «вбивцями» зенітних ракетно-гарматних комплексів «Панцир» російського виробництва в Сирії та Лівії.

Поділитись