Україна домовилася з США про запуск ядерного проекту

Україна домовилася з США про запуск ядерного проекту

Київ і Вашингтон запустили спільний проект в сфері ядерних досліджень.

Про це повідомляє посольство України в США на своїй сторінці в Facebook. Спільний проект буде працювати в освітній та дослідницькій сферах, зачіпаючи питання ядерної науки та інженерії. Про його запуск було оголошено на організованій українським посольством в США конференції, яку провів посол Валерій Чалий.

За словами посла, Україна має великий потенціал у сфері мирного атома. Крім того, в країні працюють «потужні фахівці в ядерній сфері», які готові застосувати свої вміння в рамках анонсованого проекту. В якості підтвердження своїх слів Чалий представив виставку «50 винаходів, які Україна подарувала світові», її можна побачити в Університеті Джорджа Вашингтона.

Виставка представляє численні винаходи радянської епохи, такі як пасажирський літак Ан-225, космічний корабель «Буран». Крім того, на виставці стверджується, що українцями були творець електричного трамвая – російський вчений Федір Піроцький і винахідник вертольотів – російський емігрант Ігор Сікорський.

У липні президент України Володимир Зеленський підписав указ, що змінює порядок перебування в чорнобильській зоні відчуження. Її зроблять відкритою для туристів і знімуть заборону на зйомку. Також планується розвиток економічних проектів на цій території. В день підписання документа був введений в експлуатацію новий захисний саркофаг над зруйнованим реактором №4.

Фото Pixabay.

Поділитись