Україна для вступу в ЄС повинна зробити самогубні речі, – Клімкін

Україна для вступу в ЄС повинна зробити самогубні речі, – Клімкін

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає спекуляціями і введенням людей в оману розмови політиків про швидкий вступ України в Євросоюз.

За його прогнозом, це відбудеться не раніше 2035 року.

Журналіст одного з українських видань нагадав дипломату його слова про те, що не треба мати особливих сентиментів щодо членства в ЄС, і для України воно може відбутися не раніше, ніж в 2035 році. Представник ЗМІ поцікавився, на даний момент Київ наближається до членства в ЄС або віддаляється від нього.

«Навіть якщо інтенсивно вести передвступні переговори, то реальна орієнтовна дата, яку я називаю, – 2035 рік. Всі ті, хто говорить, що можна раніше, насправді просто вводять людей в оману і займаються політичними спекуляціями.

Оскільки я багато працював з ЄС, то знаю, як влаштовані процеси і механізми всередині, яке там настрій. Деякі німецькі та французькі політики, з якими я спілкуюся, теж вважають, що 2035-й – це досить реальна дата. Раніше це неможливо, просто з огляду на сьогоднішні процедури всередині ЄС», – відповів Клімкін.

За його словами, «нам потрібно буде зробити реально багато речей, деякі з них будуть дуже болючими і політично самовбивчими при впровадженні відповідних директив».

«Нам потрібно буде подивитися, як ми будемо інтегруватися в ЄС з точки зору того ж сільського господарства, це теж непроста історія. При цьому переговори про надання перспектив членства можуть початися навіть раніше, ніж в 2027 році, а самі передвступних переговори в разі України триватимуть 8-10 років, не менше. Це буде амбітна, але абсолютно реальна мета з точки зору досвіду останніх членів ЄС – тієї ж Хорватії», – пояснив екс-міністр.

Поділитись