Угорщина надала дозвіл на будівництво двох енергоблоків АЕС “Пакш-2”

Угорщина надала дозвіл на будівництво двох енергоблоків АЕС “Пакш-2”

Угорське управління з атомної енергії видало дозвіл на будівництво п’ятого та шостого блоків АЕС “Пакш-2”, свідчить текст документа, опублікованого на сайті управління.


“Державне управління з атомної енергії… дає дозвіл на спорудження 5-го та 6-го блоків атомної електростанції, які будуть споруджені на базі Пакш”, – йдеться у документі. Зазначається, що ліцензія діє десять років з дати оформлення.

Єдина в Угорщині АЕС “Пакш” розташована за 100 кілометрів від Будапешта і за п’ять – від міста Пакш. Станцію побудовано за радянським проектом, на ній експлуатуються чотири блоки з реакторами ВВЕР-440. Зараз на АЕС “Пакш” виробляється майже половина всієї електроенергії в Угорщині, а завдяки запланованому введенню в експлуатацію двох нових блоків “Пакша” ця частка, як очікується, подвоїться. Для Угорщини атомна енергетика – спосіб забезпечити свою енергетичну безпеку, неодноразово підкреслювало керівництво цієї країни.

Наприкінці 2014 року Росія та Угорщина підписали документи про будівництво на АЕС “Пакш” нових енергоблоків №5 та №6 з реакторними установками за передовим російським проектом ВВЕР-1200, що відповідає найсучаснішим стандартам надійності та безпеки. Повідомлялося, що Росія дасть Угорщині на проект “Пакш-2” державний кредит до 10 мільярдів євро, а загальна вартість робіт становитиме 12,5 мільярда євро.

Поділитись