У зоопарку Сінгапуру в результаті штучного запліднення панд народилися діти

У зоопарку Сінгапуру в результаті штучного запліднення панд народилися діти

У зоопарку Сінгапуру 12-річна самка гігантської панди на прізвисько Цзя-Цзя і 13-річний самець Кай-Кай оселилися в 2012 році.

Тварини живуть в Сінгапурі тимчасово: на 10 років їх «позичили» своїм колегам зоологи з Китаю.

У наступному році термін «прописки» закінчувався, так що в Сінгапурі все буквально молилися на те, щоб у пари народився первісток. Але за довгі роки його так і не було …

– Розводити панд у неволі вкрай складно, – розповів заступник генерального директора сінгапурського зоопарку Ченг Вен Хаурія. – Протягом багатьох років ми сподівалися, що самка зможе завагітніти природним шляхом, але цього ніяк не відбувалося. Чи то тварини не хотіли, чи то не знали, як треба паруватися. До того ж період овуляції у панд відбувається всього лише раз на рік і триває не більше двох діб. Так що самцеві треба дуже постаратися, щоб встигнути зробити приємність другій половині.

Але Кай-Кая і Цзя-Цзя всі ці подробиці не цікавили, проблема продовження роду їх, судячи з усього, не турбувала.

Втративши будь-яку надію на те, що панда зможе завагітніти, зоологи вирішили вдатися до штучного запліднення.

Результат перевершив всі очікування – у пари народився чарівний малюк. І він залишиться в Сінгапурі, де вже став загальним улюбленцем.

Протягом багатьох років панди перебували під загрозою зникнення. У Китаї, на батьківщині цих тварин, постійно працюють над відновленням їх популяції. Зусилля китайців увінчалися певним успіхом, і Міжнародний союз охорони природи недавно поміняв статус панд з «тварин, що відносяться до зникаючого виду» на «знаходяться в уразливому становищі».

Поділитись