У Житомирі СБУ ліквідувала конвертаційний центр

У Житомирі СБУ ліквідувала конвертаційний центр

Служба безпеки України припинила у Житомирі діяльність міжрегіонального конвертаційного центру із загальним обігом у понад 200 мільйонів гривень.

За інформацією СБУ, “обслуговувались” у конвертаційному центрі більш ніж 20 потужних агропромислових підприємств з Київщини Житомирщини, Вінниччини, Миколаївщини, Черкащини, Чернігівщини та Хмельниччини. “Бізнесмени купували частину сільгосппродукції для експорту за готівку у невеликих агровиробників. Для її легалізації організатори конверту укладали фіктивні угоди купівлі-продажу.

Механізм дозволяв комерсантам протиправно збільшувати суми відшкодування з бюджету податку на додану вартість та переводити значні суми грошей у готівку. Організатори конверту отримували “комісію” за послуги залежно від суми “проконвертованих” коштів”, – інформує пресгрупа УСБ України в Житомирській області.

За попередніми підрахунками спеціалістів, за час роботи конверту у 2019-2020 роках через нього пройшло понад 200 мільйонів гривень. Правоохоронці провели 9 одночасних обшуків в офісах конвертцентру та підконтрольних структурах, а також помешканнях фігурантів кримінального провадження.

У зловмисників вилучено бухгалтерську документацію, комп’ютерну техніку, що містить сформовані документи, чорнову бухгалтерію, печатки фіктивних підприємств, чекові книжки та банківські картки. У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

 

Поділитись