У Британії пройдуть фінальні слухання щодо апеляції Москви до Києва через непогашений борг

У Британії пройдуть фінальні слухання щодо апеляції Москви до Києва через непогашений борг

Судова суперечка триває майже шість років.

Росія звинувачує Україну у відмові повернути борг щодо єврооблігацій у розмірі 3-х мільярдів доларів.

Позов подала британська компанія, яка представляє інтереси Росії як єдиного власника дефолтних українських цінних паперів, нагадує газета РБК.

Високий суд Англії та Уельсу кілька років тому зобов’язав Україну погасити євробонди. Представники Києва це заперечили. Апеляційний суд скаргу частково задовольнив. Доказ Києва про те, що єврооблігації було випущено під тиском Москви, потрібно розглядати у повноцінному розгляді, вирішив суд три роки тому.

Росія у відповідь подала апеляцію до Верховного суду Великобританії, від нього тепер чекають на рішення. Небажання повертати велику суму Україна пояснює тим, що на неї Москва 8 років чинить серйозний політичний, економічний та фінансовий тиск, змушуючи відмовитися від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом та зробити вибір на користь російського фінансування.

Якщо суд винесе рішення на користь Москви, а Україна відмовиться платити добровільно, Росія зможе спробувати виконати його примусово. Це можуть зробити через арешти українських держактивів у третіх країнах, попередили у Києві.

Поділитись