У Вашингтоні тисячі протестувальників зібралися на марш проти расизму

У Вашингтоні тисячі протестувальників зібралися на марш проти расизму

Тисячі протестувальників зібралися біля меморіалу 16-му президенту США Авраама Лінкольна (1809-1865) на центральному бульварі американської столиці на маніфестацію, приурочену до 57-ї річниці маршу на Вашингтон, проведеного темношкірим правозахисником, лауреатом Нобелівської премії миру Мартіном Лютером Кінгом (1929 -1968).


Протестна акція почалася з виступів активістів зі сходів будівлі, з яких свого часу виголошував промову сам Кінг. Люди заповнили всю територію навколо прямокутного ставка перед меморіалом. Потім присутні попрямували до розташованого тут же неподалік меморіалу Кінгу.

Марш проходив під гаслом “Приберіть своє коліно з моєї шиї”. Це є відсиланням до подій в Міннеаполісі (штат Міннесота) в травні, коли вбивство поліцейськими афроамериканця Джорджа Флойда спровокувало масові протести по всій країні під гаслом “Життя темношкірих мають значення”. Тоді під час затримання чоловіка поліцейські застосували задушливий захоплення, притиснувши йому шию коліном. Всі четверо брали участь в затриманні співробітників поліції були звільнені, їм пред’явлені звинувачення.

Протести проходили і в інших частинах столиці. Так, перед будівлею Міністерства юстиції США, як повідомила газета The Washington Post, зібрався натовп з близько 200 осіб. Серед них були родичі жертв насильства з боку поліції, які виступили перед присутніми. Активісти закликали міністерство розслідувати всі випадки невиправданого насильства з боку правоохоронців і притягнути винних до відповідальності.

Вбивство Флойда в травні спровокувало протести по всій країні. Приблизно в 40 містах, включаючи Вашингтон і Нью-Йорк, вводився комендантську годину.

Останньою резонансною випадком поліцейського насильства став інцидент в Кеноші (штат Вісконсін). Заворушення там почалися після того, як 23 серпня поліцейський кілька разів вистрілив в спину афроамериканцю Джейкобу Блейку. У місто були направлені підрозділи Національної гвардії штату Вісконсин, для розгону натовпу поліція застосувала сльозогінний газ. В цілому під час заворушень було затримано 56 осіб.

Поділитись