У Туреччині пояснили відмову схвалити вступ Швеції до НАТО

У Туреччині пояснили відмову схвалити вступ Швеції до НАТО

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що зараз Анкара не може схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО.

Трансляція прес-конференції доступна у Twitter дипвідомства.

За словами міністра, Швеція та Фінляндія взяли на себе певні зобов’язання у зв’язку з наміром вступити до Північноатлантичного альянсу.

“З боку Швеції ми не бачимо виконання всіх кроків, тому на даному етапі ми не можемо схвалити її вступ до альянсу”, – пояснив він відмову Анкари схвалити вступ країни до НАТО.

Чавушоглу зазначив, що Стокгольм виконав низку вимог, зокрема, вніс зміни до конституції, проте при цьому в країні, як і раніше, діє Робоча партія Курдистану, яка в Туреччині визнана терористичною. Дипломат додав, що ця ситуація є скоріше проблемою НАТО, а інших претензій Туреччина до Швеції та Фінляндії не має.

Також під час прес-конференції Чавушоглу розповів, що тристороння зустріч представників Туреччини, Швеції та Фінляндії щодо членства у Північноатлантичному альянсі відбудеться 9 березня у Брюсселі.

У липні 2022 року країни-члени НАТО підписали протоколи про приєднання Швеції та Фінляндії. Ці держави стануть частиною альянсу після того, як усі країни-члени НАТО ратифікують протоколи вступу. На сьогоднішній день членство Швеції та Фінляндії в альянсі не ратифікували Угорщину та Туреччину.

Поділитись