У світі відреагували на інавгурацію Лукашенка

У світі відреагували на інавгурацію Лукашенка

МЗС Великобританії, України, Канади та Словенії прокоментували інавгурацію президента Білорусі Олександра Лукашенка.


Керівник МЗС Великобританії Домінік Рааб заявив, що «таємна інавгурація Лукашенка в Мінську лише сильніше підриває його репутацію». За словами Рааба, народ Білорусії «був обманутий в ході його сфальсифікованого обрання».

Перед цим МЗС Великобританії оголосив, що не визнає підсумки президентських виборів в Білорусі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, заявив, що його країна «ніколи жодним чином не втручалася у внутрішні справи Білорусі і завжди буде підтримувати білоруський народ». Як заявив міністр, «з огляду на перебіг виборчої кампанії в Білорусі і подальші події, сьогоднішня” інавгурація “Лукашенка” не означає його визнання легітимним главою білоруської держави”.

Глава канадського МЗС Франсуа-Філіп Шампань висловив жаль “про неоголошеної інавгурації Лукашенка після фальсифікації виборів”. Шампань вважає, що Лукашенко “бракує легітимності демократично обраного лідера”. Канада не визнає підсумки виборів в Білорусі.

Шампань розповів, що провів телефонну розмову зі Світланою Тіхановською. Оттава виділить понад 450 тис. доларів США “на проекти з підтримки громадянського суспільства та демократії з упором на жінок і незалежні засоби масової інформації”.
МЗС Словенії заявив, що “сьогоднішня інавгурація Лукашенка після виборів, які не були ні вільними, ні справедливими, суперечить волі значної частини білоруського населення”.

Словенія висловила підтримку “заклику білоруського народу до проведення вільних і справедливих виборів під наглядом ОБСЄ”.

Поділитись