У США журналістам виплатили премію за викриття злочинів путінського режиму

У США журналістам виплатили премію за викриття злочинів путінського режиму

Пулітцерівська премія 2020 року за висвітлення міжнародних подій присуджена газеті New York Times за “викриття хижацтва режиму Володимира Путіна”, йдеться у повідомленні Колегії Пулітцерівської премії.

У повідомленні організації наголошується, що провідна американська газета отримує нагороду за “набір захоплюючих історій, написаних з великим ризиком, що викривають хижацтво режиму Володимира Путіна”.

Премії 2020 року отримали вісім статей і відео – про замах на українського чиновника в Рівному, замовленому з Москви, про отруєння бізнесмена Омеляна Гебрева в Болгарії, про російські інтереси в конфліктах в Лівії і Центральноафриканській Республіці і про бомбардування лікарень та інших цивільних об’єктів російською авіацією в Сирії.

Пулітцерівська премія вручається за публікації в газетах, журналах і на сайтах в США в різних жанрах. Паралельно існує друга колегія, яка присуджує нагороди в сферах, не пов’язаних журналістикою, – в таких категоріях, як “художня література”, “історія США”, “біографія, автобіографія та мемуари”, “поезія”, “музика” і “драматургія”. Крайній термін для номінацій – 25 січня кожного року, тому пандемія Covid-19 в публікаціях журналістів відбитися не встигла.

New York Times, як найбільш авторитетне, престижне і потужне друковане і інтернет-ЗМІ в США, практично щороку збирає багатий урожай Пулітцерівських премій. В цьому році, крім міжнародної журналістики, їй дісталися нагороди за журналістику розслідування (про хижацькі умови кредитів нью-йоркським таксистам), а Ніколь Ханна-Джонс отримала приз в номінації “публіцистика” за проект “1619” про 400-річчя інституту рабства в Північній Америці.

Публікації New York Times про Росію отримували Пулітцерівську премію неодноразово на протязі її історії (деякі з них, як відмічені премією 1932 року кореспонденції Уолтера Дюранті з Москви, що ставили під сумнів реальність масового голоду в ході колективізації, згодом виявилися дискредитовані; в 2003 році колегія визнала, що статті Дюранті заслуговували нагороди, але не знайшла в них ознак свідомого обману).

У 2017 році NYT отримала премію за матеріали про російське втручання у вибори 2016 року.

Поділитись