У США заявили про швидку реакцію у разі військової присутності Росії на Кубі

У США заявили про швидку реакцію у разі військової присутності Росії на Кубі

США швидко дадуть відповідь у разі військової присутності Росії на Кубі, якщо побачать рух у цьому напрямку.

Про це заявив офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс під час брифінгу.

«Якщо ми справді побачимо рухи на цьому напрямку, то наша відповідь буде швидкою і рішучою», — сказав Прайс, відповідаючи на прохання прокоментувати можливість військової присутності РФ на Кубі у відповідь на розширення військової присутності західних країн.

У січні 2022 року у три етапи пройшли переговори щодо гарантій безпеки. Перший раунд переговорів з цієї теми відбувся у Женеві 10 січня. За ним відбулося засідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі, після чого 13 січня пройшли консультації на віденському майданчику Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

26 січня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про передачу РФ письмової відповіді на пропозиції щодо гарантій безпеки. За його словами, альянс запропонував відновити дипломатичні місії сторін та лінію зв’язку.

Паралельно посол Сполучених Штатів Джон Салліван передав Москві письмову відповідь Вашингтона. Держсекретар США Ентоні Блінкен уточнив, що у переданих письмових відповідях викладено «серйозний дипломатичний шлях уперед». Він підкреслив, що влада США готова на співпрацю та комунікацію з РФ.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив про готовність задовольнити прохання Вашингтона не публікувати відповідь, якщо така буде. При цьому він зазначив, що Москва донесе до російського загалу суть відповіді американської сторони.

Також він повідомив, які теми президент Росії Володимир Путін обговорив із лідерами Куби, Венесуели та Нікарагуа. За словами міністра, сторони домовилися розвивати співпрацю у всіх сферах, включаючи військово-технічну.

Поділитись