У США затримали подружжя, яке торгувало секретами про атомні підводні човни

У США затримали подружжя, яке торгувало секретами про атомні підводні човни

У США затримано сімейну пару – військовий інженер і його дружина – які намагалися продати за кордон секретні дані про американських атомних субмаринах.

Про це повідомила прес-служба Мін’юсту США.

Уточнюється, що Джонатан і Діана Теббі зі штату Меріленд протягом року передавали секретні документи агенту ФБР, який видавав себе за представника іноземного уряду. Проти пари висунуті звинувачення в шпигунстві, злочинній змові і яке порушення закону про атомну енергію.

«1 квітня 2020 Джонатан Теббі відправив посилку іноземному уряду, вказавши зворотну адресу в Піттсбурзі, штат Пенсильванія, зі зразком обмежених даних і інструкціями по встановленню таємних відносин для покупки додаткових секретних даних», – йдеться в повідомленні. Лист було перехоплено ФБР, після чого за інженером і його дружиною встановили стеження.

Також повідомляється, що при одній з передач даних Джонатан Теббі за допомогою дружини сховав половину сендвіча з арахісовим маслом, в який помістив SD-картку з секретними даними.

Джонатан Теббі – співробітник військово-морського відомства, він працював інженером-ядерником по розробці атомних установок для ВМС США. Раніше він пройшов ретельну перевірку службами національної безпеки через Міністерство оборони США, що дало йому доступ до закритих даних. Чоловік мав доступ до інформації про морських ядерних силових установках, включаючи інформацію, що стосується секретних елементів конструкції військового призначення, робочих параметрів і робочих характеристик реакторів для військових кораблів з ядерними двигунами.

Поділитись