У США запропонували виключити країни Балтії з НАТО заради угоди з Росією

У США запропонували виключити країни Балтії з НАТО заради угоди з Росією

США можуть пожертвувати країнами Балтії заради стратегічної угоди із Росією.

Про це у статті, опублікованій у виданні The National Interest, пише американський аналітик Девід Пайн.

У публікації експерт попередив про один із можливих сценаріїв розвитку подій після того, як президент Росії Володимир Путін зажадав виведення іноземних військ з територій країн-членів НАТО у Східній Європі, а також надання гарантій подальшого нерозширення альянсу.

Так, Пайн не відкидає, що це може змусити США виключити з НАТО Литву, Латвію та Естонію. Незважаючи на те, що у Білому домі вимоги російської сторони назвали неприйнятними, є ймовірність, що Вашингтон піде подібним кроком, переслідуючи власні національні інтереси.

Переговори Путіна та Байдена відбулися 30 грудня та пройшли у закритому режимі.

Під час розмови Байден підкреслив особливу відповідальність Росії та США за забезпечення стабільності в Європі та світі та заявив, що Вашингтон не має намірів розміщувати в Україні ударні наступальні озброєння. Проте американський лідер також зазначив, що США розглядають варіант запровадження масштабних санкцій проти Росії у разі ескалації ситуації довкола України.

Путін у відповідь зазначив, що антиросійські санкції стануть серйозною помилкою, яка фактично загрожує повним розривом російсько-американських відносин. Він також наголосив на важливості спільної роботи зі США, результатом якої мають стати тверді правові гарантії, що виключають просування НАТО на схід та розміщення загрозливих систем озброєння поблизу російських кордонів.

Поділитись