У США закликали українські спецслужби припинити атаки на НПЗ рф

У США закликали українські спецслужби припинити атаки на НПЗ рф

США закликали Україну припинити удари по російських нафтопереробних заводах. Вашингтон заявив Києву, що атаки дронів можуть призвести до зростання цін на нафту і спровокувати заходи у відповідь.

«Неодноразові попередження з Вашингтона були адресовані високопосадовцям СБУ та управління військової розвідки, відомого як ГУР», – пише Financial Times з посиланням на джерела.

«Білий дім дедалі більше розчаровується зухвалими атаками українських дронів» по російській нафтовці, пише газета.

Вашингтон турбує, що ціни на нафту цього року й так зросли приблизно на 15% до 85 доларів за барель.

«Це призвело до зростання цін на пальне якраз у той момент, коли президент США Джо Байден розпочинає свою кампанію з переобрання», – йдеться у статті.

«Ніщо не лякає чинного американського президента більше, ніж зростання цін на пальне в рік виборів», – сказав Боб МакНеллі, колишній радник Білого дому з енергетики.

Друге побоювання американців – «Росія може завдати удару у відповідь по енергетичній інфраструктурі, на яку спирається Захід».

Сюди входить, зокрема, трубопровід, яким нафта з Казахстану через Росію надходить на світовий ринок. Його використовують західні компанії, включаючи ExxonMobil та Chevron.

З 2022 року сталося як мінімум 12 нападів на великі російські нафтопереробні заводи і як мінімум дев’ять цього року, а також кілька терміналів, складів і сховищ.

Поділитись