У США виявлено «найскладніший тунель» контрабандистів

У США виявлено «найскладніший тунель» контрабандистів

Співробітники імміграційної і митної служби США (HSI) виявили технічно оснащений наркодилерами і контрабандистами тунель між Мексикою і Аризоною.

У ньому є ультрасучасні системи комунікації та навіть рейки. Недобудований тунель, найімовірніше, є “найскладнішим в історії США”. Підземний лаз пролягав з мексиканського району Сан-Луїс-Ріо-Колорадо в американський Сан-Луїс (штат Арізона), де його шлях переривався. Він має ширину близько метра і висоту 1,2 метра. HSI повідомила, що тунель вів в покинутий ресторан, розташований в 180 метрах від американо-мексиканського кордону. Власник закладу, Іван Лопес, був заарештований в серпні 2018 року, після того, як влада виявила в кузові його вантажівки кілька упаковок наркотичних речовин. Лопес був засуджений до семи років в’язниці.

За словами федеральних чиновників, лаз був в районі, який практично не підходить для будівництва тунелів через складний рельєф. Незважаючи на це, уточнює Guardian, там була система вентиляції, водопровід, електрика і навіть рейки.

В кінці липня в Міністерство внутрішньої безпеки США надійшла інформація про провал ґрунту біля прикордонної стіни. Представники прикордонної служби вирішили з’ясувати, через що це сталося. Щоб докопатися до істини, силовики використовували спеціальну камеру, яку занурювали в провал на глибину майже 8 метрів.

Слідчі не знають, для чого саме використовувався тунель, оскільки він був недобудованим. Вони також не знають, яке обладнання було використано для його споруди. Контрабандисти використовують тунелі, щоб переправити наркотики і людей через американо-мексиканський кордон. Два роки тому в Юмі, штат Арізона, також виявили складний тунель для контрабанди наркотиків, який вів від приватного будинку в Мексиці до покинутого ресторану швидкого харчування в США.

Поділитись