У США схвалили збільшення межі держборгу до 31 трильйона доларів

У США схвалили збільшення межі держборгу до 31 трильйона доларів

Палата представників конгресу США у вівторок, 14 грудня, підтримала підвищення стелі держборгу країни на $2,5 трлн, до $31,4 трлн.


Законопроект схвалили 220 законодавців, 212 проголосували проти, тепер документ буде надіслано на підпис президенту країни Джо Байдену. Раніше цього дня ініціатива була прийнята простою більшістю у сенаті.

10 грудня американський лідер підписав законопроект, який спрощує процедуру підвищення стелі державного боргу в країні та дозволяє запобігти дефолту. Нововведення дає можливість підвищити стелю держборгу в США простою більшістю, яка нині має демократи в палаті представників і сенаті. Він обмежує час обговорення ініціативи та забороняє вносити до неї поправки. При цьому наголошується, що спрощена процедура призначена для одноразового застосування та буде скасована після 16 січня 2022 року.

16 листопада міністр фінансів США Джанет Йеллен звернулася до законодавців із закликом ухвалити законопроект про стелю держборгу, інакше після 15 грудня могла виникнути нестача коштів, необхідних для фінансування роботи федерального уряду.

У жовтні президент Байден затвердив підвищення стелі державного боргу на $480 млрд.

Тоді ж глава Білого дому порівняв ситуацію навколо держборгу Сполучених Штатів із метеором, який загрожує вдарити по національній економіці. Він розкритикував Республіканську партію, яка протидіє затвердженню конгресом ініціативи щодо підвищення стелі держборгу або зупинення ліміту запозичень.

1 серпня у США знову набули чинності обмеження на розмір держборгу. Вони не діяли упродовж двох років. На той момент заборгованість країни вже перевищувала ВВП, а в червні поточного року вона досягла $28,5 трлн. Ліміт поновили на рівні $22 трлн.

Поділитись