У США назвали сценарії розвитку війни в Україні

У США назвали сценарії розвитку війни в Україні

Заморожування бойових дій по лінії фронту – найбільш реалістичний варіант закінчення війни в Україні.

Таку думку висловив CNN спеціаліст зі стратегічного планування Меттью Шмідт (він викладав цей напрямок у Школі військових досліджень армії США).

Він описує три основні сценарії майбутнього. Перший – «беззаперечна» перемога Росії, другий – повернення Криму Україною та дестабілізація влади Путіна, після чого Москва може піти на великі поступки.

«Третій – найімовірніший сценарій – бойові дії можуть бути заморожені, а через кілька років буде політичний дозвіл», – написав Шмідт.

Сценарій перемоги РФ експерт обходить стороною. Говорячи про звільнення Криму Україною (варіант №2), Шмідт зазначає, що це можливо, лише «якщо Вашингтону та Брюсселю вдасться вийти з політичного глухого кута і надати новий раунд допомоги і більш досконале озброєння».

Але при цьому автор вважає новий кидок ЗСУ на Крим малоймовірним, «враховуючи виснаження українських військ та ризик того, що Київ не отримає необхідне озброєння вчасно».

Тому «вірогіднішим» шляхом він називає «прагнення припинення вогню, яке припиняє бойові дії, зберігаючи при цьому законні претензії України на свою територію».

Цей варіант «менше залежить від негайних поставок високотехнологічної зброї». Він передбачає переговори, «мета яких – затягнути ситуацію» та залишити відкритою можливість повернути втрачені території пізніше, «за допомогою повільнішого економічного та політичного відродження».

Шмідт пропонує діяти за моделлю Західної Німеччини, коли східна частина країни (НДР) через 40 років мирним шляхом возз’єдналася з ФРН.

«Перспективи економічного відновлення, включення до ЄС та офіційного чи неофіційного захисту з боку НАТО (іншими словами, поява оновленої країни, здатної процвітати в лоні Заходу) залишаються для Києва найімовірнішим способом виграти довгу війну», – пише експерт.

Поділитись