У США назвали загрозу винищувачу шостого покоління F-35

У США назвали загрозу винищувачу шостого покоління F-35

У публікації американського видання Breaking Defense однією із загроз, яка може знизити фінансування програми Next-Generation Air Dominance (NGAD), яка передбачає, зокрема, створення винищувача шостого покоління, названі літаки п’ятого покоління F-35 Lightning II.

Згідно експерту з оборони і бюджету Центру стратегічних і міжнародних досліджень (США) Тодду Харрісону, поточна фінансова ситуація дозволяє припустити, що бюджет програми NGAD буде скорочений.

«Але що ще більш важливо, це показує, що Військово-повітряні сили все ще не повністю продали Конгресу свій підхід із закупівель [в рамках NGAD] і чому їм потрібен винищувач шостого покоління прямо зараз, в той час як вони все ще нарощують закупівлі винищувачів четвертого і п’ятого поколінь», – зазначив фахівець.

Видання пише, що ряд осіб «висловили стурбованість тим, що концепція NGAD може підірвати закупівлі ВПС винищувачів F-35 без відчутного поліпшення можливостей в найближчій і середньостроковій перспективі».

У вересні помічник по закупкам міністра Військово-повітряних сил (ВПС) США Вілл Ропер заявив, що Пентагон в умовах секретності в рамках програми NGAD спроектував, побудував і принаймні один раз підняв в повітря демонстратор Х-літака, під яким мається на увазі, зокрема , безпілотний або пілотований літальний апарат нового покоління, в тому числі, винищувач шостого покоління.

У липні 2018 року російський віце-прем’єр Юрій Борисов заявив, що «Су-35 сьогодні вважається одним з кращих літаків в світі», тому «немає сенсу форсувати роботи з масового виробництва літака п’ятого покоління [Су-57]».

Поділитись