У США колишній спецназівець засуджений на 15 років за шпигунство на користь Росії

У США колишній спецназівець засуджений на 15 років за шпигунство на користь Росії

Відставний військовослужбовець підрозділи спеціального призначення армії США, відомого як “зелені берети”, засуджений до 15 років і восьми місяців в’язниці за співпрацю з оперативними співробітниками російської розвідки і передачу їм даних, які стосувалися нацоборони США.

Про це повідомили в прес-службі міністерства юстиції США.

Там зазначили, що 46-річний Пітер Рафаель Дзібінскі Деббінс визнав себе винним у змові, пише DW. За даними слідства, починаючи з грудня 1996 по січень 2011 року він “періодично відвідував Росію і зустрічався” з агентами російської розвідки. У 1997 році йому було присвоєно кодове ім’я. Крім того, Деббінс підписав заяву, що свідчить “про його бажання служити Росії”, відзначили в Мін’юсті США.

“Деббінс порушив свою присягу офіцера армії США, зрадив спецназ і поставив під загрозу національну безпеку нашої країни”, – заявив помічник генпрокурора Джон Демерс.

За даними слідства, американець передав російській стороні засекречену інформацію про своєму підрозділі, а також ідентифікував членів команди спецназу. Як вважали слідчі, це було зроблено для того, щоб російська сторона могла оцінити, чи варто звертатися до його товаришам по службі з метою завербувати їх.

“Сьогоднішній майже 16-річний вирок відображає серйозність його дій. Вердикт також повинен послужити попередженням для тих, хто може піддатися спокусі зробити те ж саме”, – додав Демерс.

Деббінс служив в Німеччині і в Азербайджані

За даними американської влади, Деббінс служив в підрозділах військ хімічного захисту, після чого – в спецназі.

Як випливає з копії обвинувального висновку, мати Пітера Деббінса народилася в СРСР. Контакт з Москвою він встановив ще в 1996 році. Як уточнює агентство AFP, під час свого перебування військовим він проходив службу в Німеччині і пізніше – в Азербайджані. За версією слідства, зв’язки з російськими спецслужбами Деббінс підтримував до 2011 року.

Раніше, в лютому, адвокат Володимир лоша заявив про переговори з обміну громадянина США Пола Вілана, засудженого в Росії на 16 років за звинуваченням у шпигунстві.

Поділитись