У Сполучених Штатах корінні мешканці мають намір “деколонізувати” свої продовольчі продукти

У Сполучених Штатах корінні мешканці мають намір “деколонізувати” свої продовольчі продукти

Пандемія COVID-19 посилила прагнення корінних американців до продовольчої автономії, вони тепер відновлюють традиційні саджанці, сільськогосподарські культури і кулінарні методи, щоб «перевиховати» свій смак, повідомляє The Christian Science Monitor.

Навесні 2020 року, коли COVID-19 поширювався в Сполучених Штатах, Даніель Корнеліус посіяв перші насіння. Він проживає в горбистій сільській місцевості на півдні Медісона, де і посадив морква, помідори і традиційні індіанські рослини: боби, гарбуз і кукурудзу. Він допоміг іншим корінним американцям зробити те ж саме.

У вересні він відправився на ярмарок в резервацію Онейда недалеко від Грін-Бей, де обміняв свої продукти на перець, перепелині яйця і кукурудзяний суп. «Майже всі хотіли взяти у нього кленовий сироп», – зізнається він.

Корнеліус є частиною так званого руху за продовольчий суверенітет, яке стає все більш популярним серед корінних американців і направлено на збільшення місцевого виробництва з традиційними кулінарними практиками.

Для багатьох корінних американців повернення до традиційних продуктів і культур є частиною більш масштабних зусиль по «деколонізації» самих себе. Це один із способів виправити економічний і культурний збиток, нанесений нащадками європейців, які вигнали їх зі своїх земель, замкнули в резерваціях, відправили в школи-інтернати і зробили все, щоб відрізати їх від свого коріння.

Поділитись