У Швеції вирішили перешкодити будівництву «Північного потоку-2»

У Швеції вирішили перешкодити будівництву «Північного потоку-2»

Депутат парламенту Бйорн Седер (Björn Söder) направив відповідний запит міністру закордонних справ Анн Лінде (Ann Linde).

На думку Седера, Євросоюзу необхідно відповісти на «дії Росії» по відношенню до Олексія Навального (засновник Фонду боротьби з корупцією, включеного Мін’юстом до реєстру організацій, що виконують функції іноземного агента), трьом європейським дипломатам, яких оголосили персонами нон грата.

Як реакція шведський депутат запропонував протидіяти будівництву «Північного потоку-2». У зверненні до Лінде він назвав його загрозою політиці безпеки і підкреслив, що проект зробить Європу залежною від російського газу.

Седер, однак, констатував, що Німеччина відмовляється від зупинки будівництва газопроводу. Депутат поцікавився у голови МЗС, чи планує вона вжити заходів, щоб спонукати Німеччину припинити проект.

Раніше повідомлялося, що Німеччина і США ведуть переговори про зняття санкцій з газопроводу «Північний потік-2», однак результат переговорів передбачити складно.

В даний час будівництво об’єкта не завершено; ведеться укладка ділянки газопроводу в територіальних водах Данії. Роботи в водах королівства планують закінчити в квітні 2021 року. В цілому в «Газпромі» розраховують, що «Північний потік-2» вдасться завершити до кінця поточного року.

Основною проблемою для запуску маршруту в експлуатацію залишаються американські санкції, які вже позбавили проект підтримки ряду європейських компаній. Наприклад, відмовилася від співпраці норвезька DNV GL, яка повинна була зайнятися сертифікацією газопроводу, без чого його робота неможлива.

Поділитись