У Сербії протестувальники прорвалися в парламент

У Сербії протестувальники прорвалися в парламент

У центрі Белграда в ніч на середу відбулися масові заворушення, після того як президент Сербії Олександр Вучич заявив про плани введення нових обмежень з метою боротьби з коронавірусом.

Є затримані і поранені. Найбільш радикальні демонстранти нападали на поліцейські кордони, змогли проникнути в хол будівлі парламенту Сербії, спалили три поліцейських автомобіля і кілька сміттєвих контейнерів. Поліція застосувала сльозогінний газ та інші спецзасоби.

За оцінками МВС, перед будівлею парламенту зібралося близько 5 тисяч чоловік, менша частина яких на чолі з опозиційними активістами Даніелем Кнежевичем і Срджаном Ного пробили поліцейський кордон і увірвалися в хол Скупщини, але були пізніше затримані.

“Група учасників протесту вибрала неприйнятну поведінку, яка могла би назвати хуліганською, і напалиа на співробітників поліції, які були там, при виконанні службових обов’язків і закидали їх камінням”, – заявив директор поліції Володимир Ребич в ефірі національного телебачення.

“У якийсь момент число співробітників стало недостатнім для протистояння масі громадян, які напали і хотіли незаконно увійти до Скупщини і під тиском відступили, а коли консолідувалися з додатковими силами, змогли витіснити хуліганів з Скупщини”, – вказав глава поліцейського відомства.

Число затриманих і потерпілих не повідомляється. Організаторами акції протесту виступила група опозиційних партій, які оголосили бойкот  парламентським виборам. Опозиція звинувачує владу на чолі з Вучичем в несвоєчасності проведення цих виборів, а також у видачі дозволів на багато масових спортивних та інших заходів, де неможливо було дотримати заходи соціального дистанціювання, про що раніше попереджали експерти. Вучич досі всі звинувачення відкидав.

Сербський президент ввечері у вівторок оголосив, що з п’ятниці по понеділок знову вводиться комендантська година, як під час режиму НС з березня по 6 травня. Вучич також повідомив, що зараз лише близько 4 тисяч осіб перебувають у лікарнях з COVID-19, а в столиці Белграді медустанови практично заповнені. У країні планується розгорнути ще десять COVID-госпіталів.

Поділитись